Požiar v textilnej továrni v Prate má najmenej sedem obetí

03.12.2013 Celý región

Rím 3. decembra (TASR) - Talianskom otriasol požiar textilnej továrne v meste Prato, ktorý si v nedeľu vyžiadal najmenej sedem životov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Všetky obete pochádzajú z Číny, podobne ako ich traja vážne zranení kolegovia. Už doterajšie vyšetrovanie prípadu ukázalo, že jedna zo zranených osôb, ako aj jedna z identifikovaných obetí tragédie pracovali v zariadení, údajne prevádzkovanom ich krajanom, načierno.

Vrchný prokurátor Piero Tony hovoril v súvislosti s pracovnými podmienkami v továrni vyrábajúcej lacné produkty o "Divokom západe". Hovorí sa, že tu zamestnanci za smiešnu mzdu pracovali až 18 hodín denne, píšu talianske médiá.

Plamene zachvátili továreň, využívanú zamestnancami aj ako nocľaháreň, v nedeľu v ranných hodinách. Príčiny požiaru sú zatiaľ nejasné.

Vyšetrovatelia však nevylučujú, že sa plamene mohli rozšíriť v objekte z menšieho kuchynského kúta alebo niektorej z viacerých elektrických kachlí. Prokuratúra sa prípadom zaoberá pre dôvodné podozrenie zo zabitia a ublíženia na zdraví z nedbalosti.

Ako dnes vyhlásil Roberto Cenni, starosta Prata, ide o tragédiu, pri zmiernení ktorej bude mesto potrebovať pomoc celej krajiny, o tragédiu, ku ktorej sa však schyľovalo.

Predsedníčka talianskej Poslaneckej snemovne Laura Boldriniová vyzvala dnes na konzekventný postup voči pomerom, aké panovali v spomínanej továrni, a to nielen v záujme ochrany zamestnancov, ale aj v záujme iných firiem, ktoré zákon rešpektujú a majú s tým spojené náklady. Najvyšší toskánsky predstaviteľ Enrico Rossi vyzval na krízové rokovanie s premiérom Enricom Lettom.
 

Vyberte región